Algemene Voorwaarden
I. ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1 – Definities
In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:
1. Opdrachtgever: de opdrachtgever die handelt als particulier of bedrijf.
2. Opdrachtnemer, de dienstverlener Air-E-Service.
3. Onder voorwaarden wordt verstaan deze algemene voorwaarden van de Opdrachtnemer.
4. De onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op handelingen van door Opdrachtnemer in het kader van de overeenkomst ingeschakelde derden.
5. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijft het overigens in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing. Opdrachtnemer en Opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel als mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepalingen in acht wordt genomen.
6. De toepasselijkheid van de door Opdrachtgever gehanteerde Algemene Voorwaarden wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.
7 Het werk: het totaal van de tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer overeengekomen werkzaamheden en de daarbij door de opdrachtnemer geleverde materialen;
8. Meer- en minderwerk: door de opdrachtgever gewenste toevoegingen aan of verminderingen van het overeengekomen werk, die leiden tot bijbetaling boven of verlaging van de overeengekomen prijs.
Artikel 2 – Werkingssfeer
1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod en overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
II.AFSPRAKEN
Artikel 3 – Sluiten van de overeenkomst
1.De opdrachtnemer draagt er zorg voor dat elke opdracht schriftelijk wordt vastgelegd in een overeenkomst. Een opdracht omvat een duidelijke omschrijving van de te verrichten werkzaamheden met:
− een vermelding van het tijdstip waarop het werk kan worden begonnen en
een aanduiding van de duur van het werk;
− de prijs van het werk en de prijsvormingsmethodiek;
− de betalingswijze;
− vermelding van de werkzaamheden die niet door de vakman zelf zullen
worden uitgevoerd.
2.De opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen afspraken maken op basis van twee prijsvormingsmethoden: − vaste prijs − regie.
3.Van een vaste prijs kan bij de eindafrekening uitsluitend worden afgeweken op grond van een bepaling in deze Algemene Voorwaarden. Bij regie komen opdrachtgever en opdrachtnemer overeen dat de gemaakte kosten van de dienstverlener worden vergoed; tevoren wordt het uurtarief vastgesteld en zo mogelijk ook de andere kosten; bij iedere afrekening maakt de dienstverlener een opstelling van de bestede uren en alle overige kosten, waaronder de kosten van materialen die op de opdracht betrekking hebben. Een combinatie van de twee prijsvormingsmethoden (deels vaste prijs, deels regie) is eveneens mogelijk.
4.Tussentijdse wijzigingen in de materiaalprijzen die ontstaan meer dan drie maanden na het aangaan van de overeenkomst kunnen door de opdrachtnemer worden doorberekend aan de opdrachtgever.
5.prijzen zullen inclusief btw vermeld worden bij particulieren.
6.De opdrachtnemer draagt er zorg voor dat deze Algemene Voorwaarden tijdig aan de opdrachtgever ter hand worden gesteld, doch uiterlijk ten tijde van het sluiten van de overeenkomst.
7. Alle offertes en/of aanbiedingen van Opdrachtnemer vervallen na veertien dagen, tenzij een termijn voor aanvaarding is gesteld.
8. Opdrachtnemer kan niet aan zijn offertes en/of aanbiedingen worden gehouden indien de Opdrachtgever redelijkerwijs kan begrijpen dat de offertes en/of aanbiedingen, dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevatten.
9. De prijzen in de genoemde offertes en/of aanbiedingen zijn voor particulieren inclusief btw. Btw bedragen worden op aanbiedingen, offertes, overeenkomsten, facturen en dergelijke apart vermeld.
10. Een samengestelde prijsopgave verplicht Opdrachtnemer niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs. Offertes en/of aanbiedingen gelden niet automatisch voor toekomstige orders.
III.UITVOERING VAN DE OVEREENKOMST
Artikel 4 – Verplichtingen van de opdrachtnemer
1. Zie VIII. Aanvullende voorwaarden en bepalingen. Artikel 22 Verwachting en Artikel 23 uitsluiting.
2. De opdrachtnemer staat ervoor in, dat het werk goed en deugdelijk wordt opgeleverd in overeenstemming met de bepalingen van de overeenkomst en dat het gebruik maakt van deugdelijke werkwijzen.
3.Bij de voorbereidingen en uitvoering van de opdracht zal de opdrachtnemer, voor zover redelijkerwijs mogelijk, inspelen op en rekening houden met de wensen van de opdrachtgever.
4.De opdrachtnemer neemt bij de uitvoering van het werk de daarop van toepassing zijnde voorschriften en regelgeving in acht, zoals deze van kracht zijn of zullen zijn ten tijde van de uitvoering van het werk.
5.De opdrachtnemer is verplicht de consument te wijzen op:
− onjuistheden in de opgedragen werkzaamheden voor zover de opdrachtnemer deze kent of redelijkerwijs behoort te kennen;
− onjuistheden in de door de opdrachtgever verlangde constructies en werkwijzen;
− kenbare gebreken van de (on)roerende zaak waaraan het werk wordt verricht;
− gebreken in of ongeschiktheid van materialen of hulpmiddelen die door de opdrachtgever ter beschikking zijn gesteld; een en ander voor zover deze zich vóór of tijdens de uitvoering van het werk aan de opdrachtnemer openbaren en de opdrachtnemer ter zake deskundig moet worden geacht.
6.Als de opdrachtnemer één of meer afspraken niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt, is het gehouden de in redelijkheid hiermee verband houdende schade te vergoeden.
7.De opdrachtnemer is gehouden er voor zorg te dragen dat hij voor de opdrachtgever te allen tijde goed bereikbaar is.
8. Is voor de uitvoering van de overeenkomst een termijn overeengekomen of opgegeven, dan betreft dit nimmer een fatale termijn. Indien de overeengekomen termijn verstreken is, dient Opdrachtgever Opdrachtnemer schriftelijk in gebreke te stellen en daarbij een redelijke termijn bieden om uitvoering te geven aan de overeenkomst.
9. Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om in verschillende fasen uitvoering van de overeenkomst te geven. Uitgevoerde fasen kunnen derhalve afzonderlijk worden gefactureerd.
Artikel 5 – Verplichtingen van de opdrachtgever
1.De opdrachtgever staat in voor de deugdelijkheid en de geschiktheid van de door hem ter beschikking gestelde of voorgeschreven materialen en hulpmiddelen èn voor de juistheid van de door hem verstrekte gegevens.
2.De opdrachtgever dient ervoor te zorgen dat de opdrachtnemer zijn werkzaamheden tijdig en deugdelijk kan verrichten. Hieronder wordt ook verstaan de zorg voor de vereiste vergunningen. Opdrachtgever zorgt ervoor dat alle gegevens (zoals vergunning, beschikkingen, ontheffingen enz.) die noodzakelijk zijn of waarvan Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig aan Opdrachtnemer worden verstrekt.
3.Als de opdrachtgever één of meer afspraken niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt, is hij gehouden de in redelijkheid hiermee verband houdende schade te vergoeden.
4.De opdrachtgever draagt het risico voor schade veroorzaakt door:
− onjuistheden in de opgedragen werkzaamheden;
− onjuistheden in de door de opdrachtgever verlangde constructies en werkwijzen;
− kenbare gebreken van de (on)roerende zaak waaraan het werk wordt verricht;
− gebreken in of ongeschiktheid van materialen of hulpmiddelen die door de opdrachtgever ter beschikking zijn gesteld of verlangd;
− vertraging in het werk door het toedoen van de opdrachtgever;
− te late afgifte van de vereiste (bouw)vergunningen. Dit doet niet af aan de waarschuwingsplicht van de opdrachtnemer op grond van artikel 4 lid 4.
5. De opdrachtgever is gehouden er voor zorg te dragen dat hij voor de opdrachtnemer te allen tijde goed bereikbaar is.
6. Opdrachtgever zorgt ervoor dat Opdrachtnemer tijdig kan beschikken over het terrein en/ of ruimte(s) waar het werk moet worden uitgevoerd. Met een minimum parkeerruimte van (lxbxh) 6x2,5x3 mtr op max 25 mtr van object.
7. Opdrachtgever verschaft aansluitingsmogelijkheden ten behoeve van de voor het werk benodigde nutsvoorzieningen (gas, water, elektriciteit) en draagt hiervan de kosten.
8. Opdrachtgever zorgt voor voldoende gelegenheid voor aanvoer, opslag en/ of afvoer van bouwstoffen, materialen en werktuigen binnen werkafstand van het werk.
9. Opdrachtgever dient ervoor te zorgen dat door derden uit te voeren werkzaamheden die niet tot het werk van Opdrachtnemer behoren zodanig en tijdig worden verricht, dat de uitvoering van het werk van Opdrachtnemer daarvan geen vertraging ondervindt.
10. Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst vereiste benodigdheden - die in dit artikel zijn vermeld - niet tijdig aan Opdrachtnemer zijn verstrekt of ter beschikking zijn gesteld, is Opdrachtgever aansprakelijk voor alle gevolgen wanneer dit niet of niet tijdig geschiedt.
11. Opdrachtnemer is in geen geval in verzuim als er geen uitvoering aan de overeenkomst kan worden gegeven, als gevolg van vertraging of het niet deugdelijk nakomen van de verplichtingen aan de zijde van Opdrachtgever jegens Opdrachtnemer. Opdrachtnemer is tevens gerechtigd vertragingskosten bij Opdrachtgever in rekening te brengen.
12. Als de opdrachtgever wenst dat bepaalde materialen of onderdelen geleverd worden door met name genoemde fabrikanten of leveranciers kan de opdrachtnemer van de opdrachtgever verlangen deze materialen of onderdelen zelf aan te schaffen.
Artikel 6 – Wijziging van de opdracht, meer-en minderwerk.
1. Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen meer- en minderwerk overeenkomen, waarbij de opdrachtnemer ervoor zorgdraagt dat het meer- en minderwerk specifiek omschreven schriftelijk wordt vastgelegd met inbegrip van het akkoord van de opdrachtgever.
2. Het werk omvat alleen de op de offerte gespecificeerde werkzaamheden.
3. De kosten van meerwerk komen geheel voor rekening van Opdrachtgever.
4. Meerwerk omvat enerzijds extra werk doordat Opdrachtgever aanvullende wensen heeft op het eerder geoffreerde te realiseren werk. Anderzijds ontstaat meerwerk doordat tijdens de uitvoering duidelijk wordt dat er onvoorziene werkzaamheden, anders dan gespecificeerd, verricht moeten worden om het geoffreerde eindresultaat te behalen.
5. Meerwerk wordt afgerekend op basis van de daarvoor overeengekomen vergoeding.
Artikel 7 – Onvoorziene complicaties
1. Wanneer zich onvoorziene complicaties voordoen, doet de opdrachtnemer hiervan zo spoedig mogelijk mededeling aan de opdrachtgever.
2. Indien de opdrachtnemer de opdrachtgever niet kan bereiken, dient de opdrachtnemer het werk te onderbreken, behalve indien de onvoorziene complicatie onmiddellijk handelen vereist.
3. De tijd die de opdrachtnemer niet kan werken als gevolg van het in artikel 7 lid 2 genoemde of in artikel 5 lid 2 genoemde wordt door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer vergoed.
4. Eventuele extra kosten, die de opdrachtnemer moet maken in verband met een onvoorziene complicatie die onmiddellijk handelen vereist en die noodzakelijk zijn ter beperking van de schade, zullen door de opdrachtgever worden vergoed, tenzij de schade aan de opdrachtnemer is toe te rekenen.
5. De tijd voor inkopen en ophalen van benodigde materialen of andere materieel die nodig zijn ten uitvoer van deze opdracht wordt tegen uurtarief berekend.
Artikel 8 – Oplevering
1. Na voltooiing van het werk nodigt de opdrachtnemer de opdrachtgever uit voor oplevering van het uitgevoerde werk.
2. Als er gebreken worden geconstateerd, die door de opdrachtnemer dienen te worden hersteld, zal de opdrachtnemer deze gebreken zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen twee weken na de opleveringsdatum herstellen, tenzij dit onmogelijk is ten gevolge van omstandigheden die buiten de risicosfeer van de opdrachtnemer vallen.
3. Na oplevering is het werk voor risico van Opdrachtgever. Derhalve blijft Opdrachtgever de prijs verschuldigd, ongeacht tenietgaan of achteruitgang van het werk door een oorzaak die niet aan Opdrachtnemer kan worden toegerekend.
4 Opdrachtnemer is ontslagen van aansprakelijkheid voor gebreken die Opdrachtgever ten tijde van oplevering redelijkerwijs had moeten ontdekken en hierover niet tijdig heeft geklaagd bij Opdrachtnemer
5. Opdrachtgever meldt na keuring de geconstateerde gebreken schriftelijk bij Opdrachtnemer.
6. Gebreken die bij de hiervoor omschreven keuring niet waarneembaar waren, moeten door de Opdrachtgever binnen acht dagen na het waarnemen van deze gebreken aan Opdrachtnemer schriftelijk worden gemeld.
7. Voldoet Opdrachtgever niet aan de in lid 5 en lid 6 omschreven wijze waarop de gebreken gemeld moeten worden, dan vervalt het recht dat Opdrachtgever heeft om herstel te vorderen bij Opdrachtnemer.
8. Opdrachtnemer beoordeelt de gebreken. Indien Opdrachtnemer voor de gebreken aansprakelijk is, moet Opdrachtgever de gelegenheid bieden aan Opdrachtnemer om de gebreken binnen redelijke termijn te herstellen.
9. Opdrachtnemer behoudt zich het recht het herstel zelf en naar eigen inzicht uit te voeren.
IV. BETALING EN INCASSO
Artikel 9 – Betaling in termijnen
1. Als opdrachtgever en opdrachtnemer betaling in termijnen zijn overeengekomen, geschiedt betaling in evenredigheid met de voortgang. Betaling dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum, tenzij anders is overeengekomen.
2. Indien betaling in termijnen is overeengekomen en de opdrachtgever zijn verplichtingen ter zake betaling van de termijnen niet nakomt, heeft de opdrachtnemer de bevoegdheid het werk op te schorten. Eventuele schade die hieruit voortvloeit dient door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer te worden vergoed.
Artikel 10 – Eindafrekening
1. De opdrachtnemer zal de eindafrekening tijdens de oplevering aan de opdrachtgever ter hand stellen ofwel zo spoedig mogelijk na de oplevering doen toekomen.
2. Wanneer de overeenkomst is gebaseerd op regie (al dan niet in combinatie met een richtprijs), bevat de eindafrekening een opstelling van de bestede uren, geleverde materialen en overige kosten (zoals gereedschapshuur, materieelhuur, parkeergelden, precario, e.d.).
3. Wanneer de overeenkomst is gebaseerd op een vaste prijs, bevat de eindafrekening een opstelling van de vaste prijs, het eventuele 'meer- en/of minderwerk' en eventuele extra kosten op grond van onvoorziene complicaties.
4. De eindafrekening bevat tevens een opstelling van eventueel door de opdrachtgever reeds betaalde bedragen en van het resterende saldo.
5. Alle betalingen dienen binnen 2 weken na ontvangst van de rekening plaats te vinden, tenzij opdrachtgever en opdrachtnemer een andere termijn zijn overeengekomen.
Artikel 11 – Opschorting van de betaling
1. Als het opgeleverde werk niet voldoet aan de overeenkomst, heeft de opdrachtgever het recht de betaling op te schorten, met dien verstande dat het op te schorten bedrag in redelijke verhouding dient te staan tot het geconstateerde gebrek.
2. Als het opgeschorte bedrag niet in redelijke verhouding staat tot het geconstateerde gebrek, heeft de opdrachtnemer het recht de wettelijke rente in rekening te brengen over het te veel opgeschorte bedrag.
Artikel 12 – Niet nakomen betalingsverplichting.
1. Indien opdrachtgever niet tijdig betaalt, wordt hij geacht zonder verdere ingebrekestelling wettelijk in verzuim te verkeren. Niettemin zendt de opdrachtnemer na het verstrijken van de betalingstermijn (als bedoeld in artikel 9 lid 1 en artikel 10 lid 5) één betalingsherinnering. Daarin wijst hij de opdrachtgever op zijn verzuim en geeft alsnog de gelegenheid binnen twee weken na ontvangst van deze betalingsherinnering te betalen.
2. Over betaling die niet tijdig is verricht, kan de opdrachtnemer rente in rekening brengen vanaf het verstrijken van de betalingstermijn (als bedoeld in artikel 10 lid 5) tot de dag van ontvangst van het verschuldigde. Deze rente is gelijk aan de wettelijke rente.
3. De opdrachtnemer is na verloop van de in lid 1 genoemde termijn bevoegd zonder nadere ingebrekestelling tot invordering over te gaan van het aan hem verschuldigde bedrag. Daarnaast is de opdrachtnemer bevoegd incassokosten in rekening te brengen.
V. GARANTIE
Artikel 13 – Garantie
1. De opdrachtnemer garandeert dat eventuele na de oplevering aan de dag getreden gebreken gedurende een termijn van één jaar vanaf de oplevering kosteloos zullen worden verholpen, tenzij hij aantoont dat het gebrek geen gevolg is van het werk. Als opdrachtgever en opdrachtnemer een langere termijn zijn overeengekomen, dient dit in de overeenkomst vermeld te staan. Het voorgaande laat onverlet dat de opdrachtnemer ook na die periode voor eventuele gebreken in het werk aansprakelijk kan zijn op grond van de wet.
2. De gebreken als bedoeld in lid 1 zijn gebreken die niet eerder dan het moment van ontdekking door de opdrachtgever onderkend hadden kunnen worden en door de opdrachtgever zo spoedig mogelijk daarna schriftelijk aan de opdrachtnemer zijn meegedeeld.
3. De opdrachtgever dient de opdrachtnemer in de gelegenheid te stellen de gebreken te controleren en zo nodig te herstellen.
4. Als de opdrachtgever zelf bepaalde materialen of onderdelen geleverd heeft vallen die niet onder service & garantie van de opdrachtnemer.
VI. GESCHILLEN, OPSCHORTING, OPZEGGING en ONTBINDING
(tussen de opdrachtgever die handelt als particulier en de opdrachtnemer)
Artikel 14 – Geschillen
1. Geschillen tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer over de totstandkoming of uitvoering van overeenkomsten met betrekking tot het door de dienstverlener geleverde werk kunnen zowel door de opdrachtgever als door de opdrachtnemer aanhangig worden gemaakt bij Nederlandse rechter.
Artikel 15 – Opschorting, opzegging en ontbinding
1. Opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van zijn verplichtingen op te schorten of de overeenkomst te ontbinden, indien:
o Opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt en hiervan in gebreke is gesteld door Opdrachtnemer;
o Na het sluiten van de overeenkomst omstandigheden hem ter kennis zijn gekomen goede grond geven te vrezen dat Opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen;
o Door vertraging aan de zijde van Opdrachtgever niet langer van Opdrachtnemer kan worden gevergd dat Opdrachtnemer de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen;
o Zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk is of indien er zich anderszins omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet van Opdrachtnemer kan worden gevergd.
2. In geval van overlijden, liquidatie, (aanvrage van) surséance van betaling of schuldsanering, beslaglegging of een andere omstandigheid waardoor Opdrachtgever niet langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat Opdrachtnemer vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang te ontbinden, zonder enige verplichting zijnerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. De vorderingen van Opdrachtnemer op Opdrachtgever zijn in dat geval direct opeisbaar.
3. Indien Opdrachtgever de uitvoering tijdelijk opschort dan wel geheel intrekt op grond van een niet aan Opdrachtnemer toe te rekenen oorzaak, dan is Opdrachtnemer gerechtigd om zijn schade te verhalen bij Opdrachtgever. De schade omvat mede het positief contractsbelang (inkomstenderving) voor Opdrachtnemer.
4. Indien Opdrachtgever een geplaatste order geheel of gedeeltelijk annuleert, dan zullen de daarvoor bestelde of gereedgemaakte zaken, vermeerdert met de eventuele aanvoer-, afvoer- en afleverkosten daarvan en de voor de uitvoering van de overeenkomst gereserveerde arbeidstijd, geheel aan Opdrachtgever in rekening worden gebracht.
VII. PRIVACY, EIGENDOMSVOORBEHOUD & INTERLECTUELE EIGENDOM
Artikel 16 - Privacy-Statement
1. De opdrachtnemer verplicht zich jegens de opdrachtgever om gegevens omtrent de opdrachtgever uitsluitend te gebruiken in het kader van de uitvoering van de overeenkomst tussen de opdrachtnemer en opdrachtgever. Uw gegevens worden verwerkt volgens de bij uw offerte toegezonden Privacy Statement.
Artikel 17 - Eigendomsvoorbehoud
1. Opdrachtnemer behoudt zich het eigendom van geleverde zaken voor totdat Opdrachtgever volledig aan zijn verplichtingen heeft voldaan.
Artikel 18 - Intellectuele eigendom
1. Opdrachtnemer heeft het recht de door de uitvoering van een overeenkomst aan zijn zijde toegenomen kennis ook voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen strikt vertrouwelijke informatie van de Opdrachtgever ter kennis van derden wordt gebracht.
VIII. AANVULLENDE VOORWAARDEN EN BEPALINGEN
Artikel 19 – Materiaalverantwoording
1. Het gebruik van materialen welk op het moment van toepassing zijn goed gekeurd voor gebruik in en om het huis en waar later bekend van wordt dat zij schadelijk zijn voor de (volks)gezondheid geven geen recht op schadevergoeding of reclamatie.
2. Asbest en andere schadelijke materialen. Ik zal nimmer bewust werken met voor de gezondheid of milieuschadelijke materialen. Bij aantreffen van asbest of asbest verdachte materialen of andere mogelijk schadelijke stoffen, dient dit door een vakgroep erkend/gecertificeerd specialist te worden 'veilig verklaard', dan wel verwijderd volgens de daarvoor geldende normen voor rekening van de opdrachtgever. Zolang er geen schriftelijke verklaring van schoon of veilig is, worden de werkzaamheden door mij ter plaatse gestaakt.
Artikel 20 - Arbo wet & veiligheid
1. De opdrachtnemer behoud het recht in geval van onveilig werken door opdrachtgever of andere partijen op de werklocatie het werk stil te leggen en onveilig werkende personen van de werklocatie te verwijderen. Bij aantreffen van onveilige omstandigheden dienen deze eerst en met spoed te worden verholpen. Kosten ontstaan door het stilleggen van werk of het verhelpen van onveilige omstandigheden zijn voor rekening van de opdrachtgever. De beoordeling van veiligheidsregels en omstandigheden zijn volgens de regels van VCA (Zie www.vca.nl) en ARBO wetgeving.
2. Voor werkzaamheden op hoogte of het betreden van werklocaties door middel van trappen/ladders, dienden de klimmaterialen gekeurd en voorzien te zijn van een erkend en geldige betredingsvergunning volgens Arbowetgeving. Het werken op een trap is verboden, werken op hoogte vereist een gekeurde hoogwerker of stelling, de kosten hiervan worden aan u berekend.
3. Indien er gewerkt dient te worden in een omgeving waar schadelijke stoffen aanwezig zijn of verwerkt worden, is de opdrachtgever verplicht de benodigde PBM's te vergoeden. De beoordeling van de noodzaak deze PBM's te gebruiken is aan Air-E-Service en/of zijn ingehuurde medewerkers!
4. Indien er gewerkt dient te worden in een omgeving waar enig gevaar of kans op letsel aanwezig is, is de opdrachtgever verplicht de benodigde kwalitatief hoogwaardige PBM's te vergoeden. De beoordeling van de noodzaak deze PBM's te gebruiken is aan Air-E-Service en/of zijn ingehuurde medewerkers!
Artikel 21 - Afval
1. Afval wordt niet standaard meegenomen. Afval dient u zelf bij de afvalverwerker aan te bieden (vaak gratis). Indien gewenst kan het afval ook door ons worden afgevoerd middels een Big bag of container, de kosten hiervoor worden altijd apart achteraf aan u berekend als zijnde meerwerk.
Artikel 22 - Uitsluiting, aansprakelijkheid, overmacht
1. Door u zelf geleverde materialen/producten dienen vooraf, voor opdrachtgeving, eerst grondig beoordeeld te worden, alvorens ik deze monteer of verwerk.
2. Door opdrachtgever zelf geleverde materialen/producten vallen niet onder service of garantie van opdrachtnemer.
3. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade die wordt veroorzaakt door materialen, hulpmiddelen of de bewerkte ondergrond die door of namens Opdrachtgever ter beschikking zijn gesteld of zijn voorgeschreven.
4. Indien Opdrachtgever wenst dat bepaalde materialen of onderdelen worden geleverd door bij name genoemde fabrikanten of leveranciers, is Opdrachtnemer niet aansprakelijk voor gebreken van het door Opdrachtgever geleverde materiaal.
5. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade van Opdrachtgever of derden, waaronder gevolgschade en bedrijfsschade.
6. In geval van aansprakelijkheid van Opdrachtnemer, is de aansprakelijkheid van Opdrachtgever beperkt tot directe schade en beperkt tot het bedrag dat uit hoofde van een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering door de verzekeraar per geval gedekt wordt.
7. Opdrachtnemer is niet gehouden tot nakoming van enige verplichting jegens Opdrachtgever indien de nakoming wordt belemmerd als gevolg van een omstandigheid die niet te wijten is aan de schuld van Opdrachtnemer, of welke niet krachtens de wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.
8. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan, naast hetgeen daaromtrent in de wet en rechtspraktijk wordt begrepen, alle van buitenkomende oorzaken, voorzien of niet voorzien, waarop Opdrachtnemer geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor Opdrachtnemer niet in staat is zijn verplichtingen na te komen.
Artikel 23 - COVID-19 MAATREGELEN:
1. We houden óók buiten altijd minimaal 1,5 tot 2 meter afstand.
2. Hoe gezellig ook, beperk sociaal contact/gezellige praatjes op de werkplek.
3. Communiceren doen we vooral via telefoon, apps of e-mail, helaas niet meer bij u in huis.
4. De werkplek dien vrij te zijn van onnodige obstakels en materialen, u verwijderd deze ruim van tevoren.
5. Terplekke wordt beoordeeld of het besmetting niveau op de werkplek nihil is en het werk kan starten.
6. Als u of gezinsleden in contact zijn geweest met, of in de buurt bent geweest bij, iemand met een COVID-19 besmetting laat u mij dit direct weten, doch uiterlijk op de dag van aanvang werkzaamheden. Ook bij een vermoeden van besmetting met COVID-19.
Bovenstaande maatregelen zijn er om u en mij gezond te houden, ik werk dagelijks bij nieuwe klanten en naast mijn werk heb ik ook dagelijkse zorg en verantwoording voor mijn gezin en andere klanten. Wees niet onverschillig, mijn leven en van mijn naasten mag geen gevaar lopen vanwege uw mening!